Uudised ja teated

Laupäeval avatakse Võru uus keskväljak

EV100 ja Eesti Arhitektide Liidu algatuse "Hea avalik ruum" raames avatav Võru uus keskväljak taastab linna endisaegse süda, avab vaated Võru ajaloolistele hoonetele ning loob linna keskmesse ajaveetmise ja ürituste korraldamise koht.

"Võru inimeste aastatepikkune unistus on lõpuks teoks saanud ning me oleme üheskoos pannud Võru linna ajaloolise südame taas tuksuma. Kui Võru linn 235 aastat tagasi kaardile maha märgiti, siis nähti vajadust keskväljaku järele. Vaieldamatult vajab ka tänane linn esindusväljakut, kus toimuksid linna suursündmused, mis oleks atraktiivne ettevõtlus- ja ajaveetmise koht ning kuhu viime uhkusega oma külalised," ütles Võru linnapea Anti Allas.

 "Võru ajalooline peaväljak on omal kohal olnud üle 170 aasta, kuid viimase 70 aasta jooksul nõukogude ajal rajatud ja halvasti hooldatud pargi taustal oli pea olematuks kahanenud. Korrastades linna ajaloolist keskosa ja koondades sinna olulised avalikud funktsioonid ja tegevused anname Võru arengule uue tõuke. Täna on keskväljaku ümber paiknevad ajaloolised hooned jälle täies ilus nähtavad ja loovad võrukate jaoks uue ning piduliku väliruumi. Väliruumi, kus saab korraldada erinevaid avalikke üritusi; linnapäevi, kontserte, spordiüritusi, laatu jne," ütles arhitektuuriprogrammi "Hea avalik ruum" programmijuht Kalle Vellevoog.

Väljaku ideekavand valiti välja Eesti Vabariigi 100. juubeli puhul Eesti Arhitektide Liidu poolt algatatud arhitektuuriprogrammi "Hea avalik ruum" raames. Võidutööks tunnistati "Urban Gadget" projekti, mille autoriks on Villem Tomiste arhitektuuribüroost OÜ Stuudio Tallinn.

Võru uue keskväljaku eripäraks on modernne lahendus ja mobiilsus, mis võimaldab linnal endal edaspidi väljakut vastavalt vajadustele muuta ja kujundada. "Võru keskväljaku uuel näol on kaks kihti. Esiteks operatsioonisüsteem ehk traditsioonilised platsi elemendid nagu sillutis, haljastus ja valgustus ning selle pealisehitus, pidevas arengus olevad mobiilsed programmid ja linnavidinad, mis annavad linnale originaalse ja tulevikku vaatava ilme," selgitas Villem Tomiste.

Võru keskväljaku ehitusala hõlmab Seminari väljakut ja sellega piirnevaid tänavaid, mis asub Võru vanalinna muinsuskaitsealal ning on linna ajalooliseks südameks koos Katariina kiriku ja linna vanima hoone, praeguse Võru Gümnaasiumiga. Keskväljaku suurus koos tänavaruumiga on kokku 18 575 ruutmeetrit.

Ehituse kogumaksumus on 3,2 miljonit eurot ja töid teostati projekti "Võru linna keskväljaku rajamine" raames, mida 2,7 miljoni euro ulatuses kaasrahastas Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fond. Ehitustöid teostas TREV-2 Grupp AS.

Eesti Vabariik 100 ja Eesti Arhitektide Liidu koostöös sündinud arhitektuuriprogrammiga "Hea avalik ruum" kaasajastatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva auks kokku 15 Eesti linna ja asula keskused, peaväljakud, peatänavad ja nendega piirnevad alad. Seni on EV100 arhitektuuriprogrammi raames uue ilme saanud linnakeskused Tõrvas, Põlvas, Raplas ja Valgas. Tänavu valmivad lisaks Võru keskväljakule ka Kuressaare ja Elva linnakeskused ning Rakvere Pikk tänav.

Fotod keskväljakust (Fotograaf Maris Tomba): https://www.maristomba.com/Kirjastused/Maja/Voru-linnale/n-xMwQKm/

Algatuse „Hea avalik ruum" kohta saab lisainfot www.ev100.ee/et/ev100-arhitektuuriprogramm

AVAÜRITUS:
kell 16 oikumeeniline jumalateenistus Katariina kirikus
kell 18.30 tervituskõned keskväljakul
kell 19 tantsuetendus "Ilmaratas" keskväljakul
kell 20.30 Sirli ja Kerli Hellamaa kontsert Katariina kirikus
kell 21 noortedisko keskväljakul 
 

Keskväljakul algab pidulik avamine kell 18.30 tervituskõnedega. Pärast seda rullub lahti tantsuetendus "Ilmaratas", mis on pühendatud Võru inimestele ja nende igapäeva tegemistele. Tantsuetenduses osaleb 250 tantsijat Võru erinevatest tantsustuudiotest (Võru Tantsukeskus, JJ-Street, Võru Kunstikooli tantsutrupp "Katariina", VK Sirutus, VK Janika Võru osakond, Pärliine, Just Tantsukool Võru, külalised Poolast, rahvatantsijad Viirest ja Siisikust. Üllatusmomente on piisavalt ja seda peab lihtsalt nägema oma silmaga.

Tunnine etendus on üles ehitatud erinevate performance, flashmobi, video installatsiooni ja Võru tantsuõpetajate loomingul, et näidata kuidas koostöös sünnib miskit, mis on meile oluline. Hiljem jätkub pidu noorte diskoga.
Tantsuetenduse lavastaja on Andre Laine

 

Lisainfo:

Kalle Vellevoog
"Hea avalik ruum" programmijuht
kalle@jvr.ee
506 7586

Anti Allas
Võru linnapea
anti.allas@voru.ee
5340 0409


Uudiste arhiiv

Uudiste arhiiv on grupeeritud aastate kaupa.

2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024